Hage

Hagen for minner…

 I «Viktors hjørne» har jeg tenkt å prøve Spissalpestikle (Eryngium planum) «Paradise Jackpot». Ser for meg at planten kan få en sentral plassering i minnehagen. Jeg må ta høyde for at den trives best i sol, og at den liker næringsfattig, sandholdig jord.  Bemerk hvilken forventning som ligger i navnet «Paradise Jackpot». Kan vanskelig forestille meg noe som kan matche dette… Så får vi se om blomsten innfrir.

 
I følge forhandleren (Zimtrade AS) har den en sjelden vakker blålig farge. Den kommer med store og lange blomster i juli/august. Høyden er 60 cm, og den er ganske hardfør.
Bladverket er tistelliknende, men mot toppen blir det mer nålaktig. Alpestikle stammer, som du sikkert har gjettet, fra Alpene. Siden den har såkalt pælerot, liker den ikke å bli flyttet. Dersom den ikke skulle passe inn i «Viktors hjørne», ser det altså dårlig ut med tanke på omplassering.
Alpestikler er høyt verdsatt av humler og bier. Det bør jeg ta hensyn til når den plasseres i bedet. De usedvanlige og iøynefallende blomstene skal egne seg ypperlig til å ta inn og tørke. Spissalpestikle hører til skjermplantefamilien.
Jeg innrømmer gjerne at planten er kjøpt av ren nysgjerrighet. Synes blomsten er helt spesiell. At den i følge en hagebok er omgitt av metallisk blå dekkblad, samt at blomstene er «stålblå», høres spennende ut. Jeg har forstått det slik at stikle blir penere og penere med årene. Frykter at den kan breie seg en del, så derfor bør det være litt avstand til de andre blomstene i «Viktors hjørne», hagen jeg anlegger for å minnes mitt avdøde barnebarn. Se andre sider på bloggen.

Foto: Zimtrade AS (med velvillig tillatelse)
 
Nå er minnehage.blogg.no registrert på
http://bloggurat.net/minblogg/registrere/f33023adb3b4679a2c71fd6c17d141767c2cbe68

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *