Til minne om...

– Nå er det vår tur til å være tapre!

– Du kjempet tappert…. Nå er det vår tur å være tapre! skrev mammaen og pappaen på Facebook etter at Viktor hadde reist… Personalet på nyfødtavdelingen gjorde alt de kunne for å redde den lille. Blant annet forsøkte man hypotermi som innebærer at kroppen blir nedkjølt til mellom 32 og 34 grader Celcius.  I flere døgn lå gutten dypt sovende (for at ikke kroppen skulle motarbeide nedkjølingen), og etter omlag 72 timer startet oppvarmingen igjen.

Oppvarmingen ville ta omtrent 24 timer, et ulidelig spennende døgn. Ville Viktor bli fullt restituert – eller ville nedkjølingen ha vært forgjeves? Legene forespeilte oss at resultatet kunne bli alt fra en lett hjerneskade (f.eks. lese- og skrivevansker) til et multihandikappet barn. Det kommende døgnet ville fortelle alt…

På bildet ser du Viktor med noen av apparatene som styrte livsnødvendige funksjoner, bl.a. respiratoren. Nede til høyre (på golvet) står maskinen som sørget for nedkjøling og oppvarming av barnet. Det er viktig at temperaturendringen foregår svært langsomt, ellers kan pasienten få hjertestans.

Det fins svært lite forskning på denne type behandling. Ikke minst når det gjelder små barn. En del solskinnshistorier fins, der alt har gått utrolig bra for pasienten som ble nedkjølt for at bl.a. at hjernen skulle få hvile – noe som igjen kan føre til mindre ødemdannelse i hodet. Men foreløpig er erfaringsgrunnlaget spinkelt, spesielt for små barn, og det er for tidlig å konkludere mht. effekten. Men med barn forsøker man alltid. Uansett!

Dessverre gikk ikke alt som forventet med Viktor, selv om det i noen gylne timer, fire dager etter fødselen, så ut for at barnet på mirakuløst vis hadde overlevd… Denne følelsen varte dessverre ikke lenge. (Mer om dette senere.) 

Nå skal bestefar lage en minnehage for at lille Viktor aldri skal bli glemt. I en hage av minner vi møtes hver dag i kjærlighet!

 

Foto: John Magnus Steffensen 2011

Foto: John Magnus Steffensen 2011

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *