Til minne om...

Min vonde fødselsopplevelse

 

 – Anestesilegen klarte ikke å sette bedøvelse.

– Eliten som får sette standarden, har ofte liten interesse for klinisk praksis, de er mest opptatt av doktorgrader og egne karrierer.

– Ved mindre sykehus tar en keisersnitt ved risikofødsler.

 

Dette er noen av kraftsalvene som dagens anonyme bloggfølger deler med oss. Hun skriver:

– Jeg hadde en vond opplevelse da jeg fødte vår sønn i 1991. Først lå jeg på KK i to døgn, så ble jeg sendt hjem fordi veene ga seg. Jeg lå hjemme og hadde vondt i 12 timer. Så ble jeg sendt opp igjen på «drypp» for å sette i gang fødselen. Etter dette lå jeg i 20 timer. Hele tiden var begrunnelsen den samme; ting skulle gå av seg selv. Barnet ble født tre uker over tiden, tatt med tang, og var undervektig. Jeg hadde ikke fostervann igjen.

viktor holder hnden 2 justert
(400x244)

I dag hadde jeg aldri godtatt dette! At det gikk bra, var et under. Dette skjedde for 20 år siden, likevel ser jeg at rutiner ikke har endret seg. Anestesilegen forlot meg under fødselen fordi han ikke fikk til å sette bedøvelse. Jeg var lammet fra lårene og ned – og kjente absolutt alt!

Det skremmende er at dette ble formidlet som det eneste rette. Fortsatt er det slik. Eliten som predikerer det eneste rette, er de som har satt standarden. Dette er vi fortsatt sinte og forbannet for! Derfor gjør det vondt å høre om barnebarnet ditt. Ting har tydeligvis ikke endret seg!

En svakhet med Haukeland er at sykehuset er for stort. Ved mindre sykehus blir keisersnitt foretatt raskt ved risikofylte fødsler. De små sykehusene er faktisk ikke så «dårlige» som eliten vil ha det til. Synd at helseministeren bare lytter til dem. Eliten er lite lydhør og mest opptatt av egne doktorgrader og karrierer. De har liten erfaring med klinisk praksis og i realiteten også lite interesse for denslags. Selvfølgelig fins det en del fantastiske leger, men det er for lite hipt å være god på klinikk. Ledelsen vil helst ha folk med doktorgrad (som ofte er de med minst peiling på pasientretta arbeid). De legene som prioriterer å jobbe med pasientene, men som ikke kan vise til doktorgrader, stiller dårlig med tanke på jobbsøknad. Dette er synd for norsk helsevesen!

På en stor fødeavdeling er det legens ansvar å følge opp fødselen. Det er dårlig gjort å skylde på andre.

Føler med dere og støtter dere i prosessen.

(Anonym bloggfølger)

 

Takk for engasjementet rundt bloggen. Det er hyggelig at mange følger «Minnehage» . Inspirerende at noen også responderer med egne erfaringer. 

Har også du noe å fortelle? Send gjerne ditt innlegg til «Minnehage».

 

 

Foto: Kårbø/Steffensen 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *