Hage

Naturens egen arbeidsmetode

Minnehagen tar form. Tro om lille Viktor ser hvor fint det blir? Det kan jo være… Vi vet ikke sikkert. Det er mer mellom himmel og jord enn vi forstår. Det er bare en ting vi vet 100% sikkert; at vi alle en gang skal dø. For noen ble jordbesøket av uhyre kort varighet. Som for lille Viktor. Han forlot oss etter bare åtte dager. Nå er han sikkert en engel. Kanskje titter han også innom minnehagen i blant? Hvem vet? Det kan jo være….

Så litt økologi, det å ta i bruk naturens egen arbeidsmetode i hagen. Enkelte skyr kunstgjødsel som pesten. Det kan godt være at vi burde det! Men det går også an å gjøre tingene på naturlig vis, da har vi en følelse av at det meste er sikrere.

NESLEVANN. Akkurat nå er brenneslen i full gang. Til fortvilelse for mange. Men også til glede… Den er nemlig en god nytteplante – i tillegg til at den kan brukes i kjøkkenet. Neslevann kan holde bladlus og en del andre insekter på avstand. Dessuten gir den god næring til plantene. Neslevann inneholder kisel, noe som styrker plantenes cellevegger. I tillegg tilfører den jorden nitrogen (gjødsel).

SLIK GÅR DU FREM: I en bøtte legger du godt med brennesle. Hell kokende vann over – til alt er dekket. La bøtten stå varmt (gjerne i solen) i noen dager. Et lokk over stasen kan være lurt, for etter litt begynner det å lukte en del av massen. Når det hele har fått godgjort seg, siles innholdet. Hell neslevannet i en vannkanne med like deler vann. Med et par dagers mellomrom dusjer du oppløsningen over plantene. Vær imidlertid forsiktig, for mye neslevann øker nemlig faren for soppangrep.

KJERRINGROKK (Engsnelle) er en annen plante som kan ri hageeieren som en mare dersom den invaderer tomten. Men planten er næringsrik, ikke minst på kisel. Dersom du ikke finner naturlig, fersk kjerringrokk, kan den kjøpes i tørket tilstand på apoteket eller i helsekostforretninger. Velger du den friske varianten, den du selv plukker i naturen, må planten tørkes først.

SLIK GÅR DU FREM: 200 gram tørket kjerringrokk kokes i 5 liter vann i en time. Sil og spe avkoket med vann slik at det tilsammen blir ca 25 liter. Bruk en findyset sprøytespray og dusj plantene. 25 liter er nok til ca 200 kvadratmeter.

HAR DU GODE RÅD? Dersom du har erfaring med naturens egne vidunderkurer, må du gjerne dele med oss i Minnehage. Bruk kommentarfeltet under tittelen, eller send en mail til [email protected]

 

Foto: John Steffensen, mai 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *