Hage

Verdt å vente på…

En av mine følgere foreslo Kinasøte i “Viktors hjørne”, minnehagen jeg anlegger for å hedre mitt avdøde barnebarn. Kinasøte er en aldeles nydelig plante. Det eneste dumme er at den blomstrer så sent på året. Likevel – ja, kanskje nettopp derfor, skal Kinasøte få pryde “Viktors hjørne”. Når de andre plantene er ferdige med blomstringen, står Kinasøte klar med sin fantastiske fargeprakt! 

Noen steder er det endatil slik at den ikke rekker å blomstre før snøen kommer. Men i Bergen går det bra, Den blomstrer fra september til november og er i så måte en av de seneste staudene som fins. Det latinske navnet er Gentiana sino-ornata.

Som navnet tilsier, kommer den fra Kina. Det fins mange ulike søter, men Kinasøte tar prisen med sin helt spesielle, knallsterke blåfarge. Om du går på hagesenteret nå for å kjøpe Kinasøte, kan det meget vel være at det blir bomtur. Hvis du derimot stikker innom i juli, vil trolig Kinasøte være tilgjengelig.

Stauden blir ca 10 cm høy. Den har smale, lysegrønne blad. Den egner seg godt som bunndekke – pluss  i fjellhager. Den er ganske herdig, men full sol og sur jord gir det beste resultatet. Jeg har ett eksemplar av arten. Den har det ikke spesielt solrikt, men trives svært godt likevel.

Kinasøte liker humusrik jord. Dessuten bør vokseplassen være godt drenert. Den formeres ved deling eller stikking.

En annen gentiana (eller søte) er Alpesøte. Den har fellestrekk med Kinasøte, men blomstene er ikke like skarpe i fargen. Dessuten blomstrer Alpesøte allerede i mai.

 

 

Foto: Kinasøte (Gentiana sino-ornata)

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *