Hage

En kan gjøre vondt verre, selv med de beste hensikter

I går plantet jeg seks nye stauder i «Viktors hjørne». Blå blomster i ulike valører. Forsøkte å ta hensyn til såvel høyde som ulik blomstringstid. Tanken er at minnehagen skal blomstre mesteparten av året, bortsett fra om vinteren. Noen ganger velger man planter som muligens ikke takler klimaet godt, som f.eks. langvarig barfrost. Jeg vet at tre av plantene jeg satte ut i går, tåler den slags dårlig. Dette må jeg huske til høsten. Trolig må jeg gi de ekstra beskyttelse dersom det blir enda en iskald vinter.

Staudene jeg snakker om er Bergstensfrø, med sitt påfallende fargerike, blå teppe. To av dem har jeg prøvd før; Lithodora diffusa «Heavenly Blue. Den tredje er ny for meg: Lithodora diffusa «Pete’s Favorit».  Sistnevnte har en lysere, mer pastellaktig blåfarge; noe lettere enn blåklokkefargen. Høyde ca 15 cm. Blomstringstid; innenfor mai til august. Bergstensfrø ønsker sol eller halvskygge. 

Jeg prøver å gi staudene gode vekstvilkår. De fleste stauder bør ha veldrenert jord, og derfor blander jeg støpesand og singel i plantehullet. Det hjelper på. Jeg er varsom med gjødsling fordi de fleste staudene er nøysomme og misliker sterke doseringer. For mye gjødsel resulterer i rikt bladverk og færre blomster…

Det fins to hovedtyper gjødsel: kunstgjødsel og organisk gjødsel. Den organiske stammer fra planter og dyr; kugjødsel, hønsegjødsel, beinmel. tang, kompost etc. Slik gjødsel frigjør næring over tid, samt at den inneholder mange mikronæringsstoffer som har positiv virkning på jordstrukturen. Jorden blir bedre ved bruk av organisk gjødsel.

Alternativet er kunstgjødsel som fins i flere blandinger. De fleste hager kan ha gjerne gjødsles med blandingen 11 – 5 – 18 micro. Disse verdiene står for 11 prosent nitrogen, 5 prosent fosfor og 18 prosent kalium. Stoffene er alltid oppgitt  i samme rekkefølge. Dersom det står micro på pakken, indikerer det at gjødselen også inneholder mangan, jern, bor m.m.

Balanse mellom næringsstoffene er viktig. Ubalanse gjør skade på plantene, noen ganger kan gjødsling gjøre vondt verre! Et eksempel er at hvis jorda i utgangspunktet inneholder mye kalium (det tredje tallet i gjødselkoden),  vil ekstra dosering med kalium føre til en kjemisk binding av magnesium, noe som resulterer i magnesiummangel…! Et kjennetegn på magnesiummangel er det når de eldste bladene blir gule fra midten av bladflaten, samt at de etter hvert blir brune – mens nervene i bladet fremdeles er grønne! Er det for lite kalium i bedet, får bladene gule og etter en stund brune bladrenner.

Jeg kommer tilbake med mer om dette senere… Det kommer muligens et bloggeri senere i dag også 🙂 Ha en riktig fin søndag!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *