Til minne om...

Hun gjorde meg godt…

– Er det vanskelig for deg å snakke om dette? Min tidligere kollega som jeg ikke hadde sett på mange år, hadde nettopp spurt forsiktig om det var jeg som hadde mistet et barnebarn. Hun hadde lest minneordet i Bergens Tidende, og tårene hadde rent hele tiden. – Det var så sterkt, sa hun.

La du merke til hvordan min kollega ordla seg da hun spurte om dette var vanskelig å snakke om? Jeg synes måten hun gikk frem på, er et skoleeksempel på hvordan det kan gjøres. Da hun skjønte at det meningsløse og hjerteskjærende barnedødsfallet involverte meg, valgte hun en tilnærming til meg som sørgende, som mange kan lære noe av.

For det første møtte hun meg på en respektfull måte. Hun var usikker på hvordan jeg kom til å reagere dersom hun begynte å spørre eller snakke om hendelsen. Derfor var hun åpen og ærlig med tanke på sin usikkerhet. Da hun spurte om dette var vanskelig å snakke om, ba hun om et signal fra meg. Hun var forberedt på avvisning, og beredt til å ta den. Det er ikke farlig å bli avvist.

Da hun spurte: – Er det vanskelig for deg å snakke om? lot hun meg gi et tydelig signal tilbake om hvordan jeg hadde det. Jeg kunne ha svart: – Jeg orker ikke å snakke om det, det er så fælt…. eller jeg kunne ha begynt å gråte… jeg kunne ha snudd meg bort og gått min vei… Det var så mange reaksjoner som hun gjennom sitt åpne spørsmål måtte være forberedt på å takle, og jeg følte sterkt at hun var rede til å akseptere ethvert svar fra min side.

Hennes dilemma var tydelig. Kan eller bør jeg snakke om dette nå? Hva er et passende initiativ? Skal jeg uttrykke tristhet, eller vil det gjøre vondt verre? Blir jeg for påtrengende? osv.

Men inngangsspørsmålet hennes var så befriende, fordi hun gjennom dette ba meg om et signal – før hun eventuelt gikk videre, hvis hun i det hele tatt skulle gjøre det. 

Vi stod lenge og pratet om det forferdelige som hendte med lille Viktor, og jeg fortalte og fortalte… Hvorfor? Jo, fordi jeg ga henne følgende svar: – Det går helt greit, vi kan fint snakke om det…

Så kunne vi begge slappe av. Situasjonen var avklart. Godt for henne – godt for meg…!

 

Om noen timer skal jeg ut i minnehagen. I dag skal jeg starte plantingen. Det er meldt regn senere på dagen, og vann er topp når nye planter skal etablere seg. Vann er nødvendig for dannelsen av et godt rotsystem.

Du hører mer fra meg senere i dag. Ha en riktig hyggelig lørdag!   

 

Foto: John Steffensen 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *