Blogg

Mer penger – mindre råd!

Du leste riktig… I noen tilfeller kan det å ha for mye penger bli et kjempeproblem! Blir en søkkrik, vet en faktisk ikke hva en skal gjøre med all rikdommen, for uansett hva man foretar seg, blir det galt. De pænga e’ tæl bekymring for fattig og for rik! 

3 350 000 000 000 kroner vil det norske oljefondet komme til å passere i 2011. Nå frykter flere økonomiprofessorer at Norge kommer til å drukne i penger! I følge Bergens Tidende kan alle oljepengene komme til å fortrenge mye privat næringsvirksomhet. Om ti år vil Norge ha dobbelt så mange penger på bok!

Når en besøker Barneklinikken på Haukeland sykehus og ser den skitne og nedslitte bygningen, og opplever de alt for trange og små avdelingene, korridorene og lekearealene, er det ingen ting som indikerer at sykehuset befinner seg i et av verdens rikeste land, et land som flommer over av penger.

Jeg vet at barneklinikken skal få et nybygg. Om en del år. At det på sikt vil fremstå som et topp moderne sykehus. Skandalen er at dette arbeidet ikke er blitt igangsatt for mange år siden. Det er en skam at verdens rikeste land ikke har bedre fasiliteter å tilby barn som er alvorlig syke. Dette er ingen kritikk av personalet på Barneklinikken. De er fantastiske! Jeg har flere ganger omtalt dem som «de hvite englene», og det MENER jeg virkelig! Problemet er politikerne som ikke synes å ha tatt inn over seg at bygningen er svært nedsarvet og for lengst utgått på dato.

Da blir det nærmest latterlig å lese at Norge har så mye penger at vi har problemer med å bruke en brøkdel av dem. Økonomer frykter at offentlig sektor vil bli for dominerende, og at dette kommer til å gå ut over det private næringsliv. Jeg forstår ikke dette. For hvor inflasjonsdrivende vil det bli for nasjonen Norge om politikerne bestemte seg for å sette fortgang i det nye regionale barnesykehuset i Bergen? At et slikt løft isolert sett vil ødelegge norsk økonomi, har jeg ingen forståelse for.

Men… å sende milliarder av kroner for å støtte diverse tvilsomme prosjekter i andre land med ofte korrupte regimer, det kan politikerene tillate seg. I utrengsmål. Forstå det den som kan!

Ett er i hvert fall sikkert; finner vi mer olje i dette landet, har vi snart ikke råd til noe som helst lenger…

Barneklinikken er mye mer enn bare en bygning. Jeg har stor respekt for personalet; «de hvite englene». De svært kompetente pleierne  jobber i lokaler som er alt for små og trange, i en bygning som for lengst har gått ut på dato. Flere ganger fikk vi pårørende benytte det eneste ledige rommet; vaktrommet. Da ga personalet rapport i sofagrupper i korridorene. Overalt fantes spedbarn, side om side med armlengdes avstand. Hver eneste kvadratcentimeter ble benyttet…

Foto: © John Magnus Steffensen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *