Hage

Apropos «Best i test»: Det er faktisk forskjell!

Viktors hjørne blir blåere og blåere for hver dag som går 🙂 Noen av plantene som blomstret først, er i ferd med å bli avblomstret. Nå står andre klar til å overta. Snart skal jeg også plante ut de mest sårbare sommerplantene, de som ikke tåler nattefrost. Men jeg må ha «is» i magen, ikke bli for utålmodig…

Jeg har også tenkt å ha litt mer enn blomster i bedet. Jeg må snart begynne på dette også. Samtidig spirer og gror det i andre bed, og det gjelder å holde ugresset i sjakk – ellers kommer jeg lett på defensiven. Mye lettere å fjerne ugress som er nyss på fjorden rodd, enn det som har fått stå en stund og godgjort seg.

Et stykke ut i juni begynner tilveksten å avta. Da går det greiere å holde tritt med de uønskede vekstene – vel og merke hvis du har vært aktiv også tidligere i sesongen. Om du har vært veldig «laid back», og ikke giddet å gjøre noen form for våronn i hagen, kan ugresset ikke bare bli deprimerende, men også mer enn de fleste makter – eller gidder å gjøre noe med.

Det er mange som kjøper jord i sekker i disse dager. Ikke bare er det konfirmasjoner og 17. mai, men det skal også plantes i urner, krukker, kar og kasser. Til dette trengs det jord. Noen hagesentre reklamerer med at de har jord som er «best i test». Jeg tror faktisk at det er forskjell på jord. Det viser seg først og fremst på konsistensen eller strukturen. Tror det kan lønne seg å spandere noen ekstra kroner, slik at du får jord som oppfører seg greit, ikke blir klumpete eller hardpakket, stiv og knusktørr på overflaten. Her får du et lite lynkurs i ulike jordtyper:

Veksttorv. Tilsatt alle nødvendige næringsstoffer. Er egentlig revet torv og egner seg ypperlig som jordforbedring i f.eks. vanlig hagejord (der den godt kan blandes inn). Det går fint an å dyrke planter direkte i veksttorv.

Naturtorv er som veksttorv, bare med den forskjell at den ikke er gjødslet og kalket. Egner seg godt som jordforbedringsmiddel i f.eks. rhododendronjord.

Plantejord, pottejord og såjord er ganske like. Dette er finrevet torv tilsatt alle nødvendige næringsstoffer. Ugressfritt. En kan fint så eller plante direkte i sekkene som også er ypperlig til bruk i veksthus. Har du problemer med mye fjell og lite jord, kan du vurdere å plante direkte i sekkene og dekke dem til med noe jord eller stein på sidene.

Bark kan også brukes til jordforbedring i moldfattig jord, men de fleste bruker bark som jorddekking. Det finnes ulike typer på markedet. Den fineste; Prydbark, har har en ganske tiltalende overflate. Den er dyrest, men som med andre former for bark, hjelper den til med å holde ugressveksten noe tilbake. Vær imidlertid oppmerksom på at bark også isolerer, og dermed tar det lenger tid før jorden tiner om våren. Det fører igjen til at plantene i bedet kommer senere i gang. Dessuten skal du vite at bed dekket med bark, trenger mer gjødsel. Dette har jeg skrevet om tidligere.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *