Hage

Fra å leve i skyggen – til å bli kjempepopulær

Det er ikke gøy å leve et liv i skyggen, føle at ingen har bruk for en, at en blir oversett og føler seg glemt. Men i løpet av kort tid kan mye skje. Avstanden mellom suksess og fiasko er ofte liten. Det handler om å være på rett sted til rett tid – og ikke minst være rett plante! Bare les…

Det er ikke alle mennesker som synes at svart hagejord er noe pent skue. Verre er det med alt ugresset som lett etablerer seg i slike bed. Men du kan få gjort noe med det…

Det fins en rekke stauder som er bunndekkende, og som i tillegg til at de har utrolig stilig bladverk, hjelper deg med å holde bedet lukefritt i mange sommeruker. Men først må de få etablere seg.

Jeg tenker på gravmyrt, bregner og bladliljer (hosta). Sistnevnte var lenge en lite påaktet og upopulær plante i hagesentrene, men dette har endret seg betydelig. Hosta er nå en av de mest populære staudene. Planten fins i svært mange bladformer og farger. For hvert år den står i bedet, brer den seg utover den svarte jorden, og det tette, frodige og noen ganger fargerike bladverket, stjeler alt sollys fra ugressvekster som ellers ville ha dukket opp.

Hosta trives ypperlig i skygge og halvskygge. Det er ikke så mange vakre planter som trives i skygge, men hosta er unntaket. Den stortrives der – og den er virkelig vakker!

Ønsker du deg et bed med mange lukefrie uker, kan du i tillegg til de tre ovennevnte, satse på noen av disse staudene: Astilbe chinensis «Pumila» (dvergspir), Polygonum affine (dvergslikekne), Saxifraga umbrosa (skyggesildre), Ajuga reptans (krypjonsokkol), Thymus citriodoros (sitrontimian), Asarum europaeum (hasselurt), Tiarella cordifolia (klaseskumblomst), Sagina subulata (småarve). Forøvrig kan du merke deg at gravmyrt heter Vinca minor.

Og helt til slutt: Du må være forberedt på å flytte planter – og flytte dem enda flere ganger. Det kan ta litt tid før en blir fornøyd. Det er mye som skal stemme, ikke bare lysforhold og jordsmonn, men også blomsterfarger og bladformer. Men det å flytte rundt på planter, er faktisk litt morro. Gjør det bare på riktig tidspunkt – om våren eller om høsten, men aldri midt på sommeren. Og flytter du en plante, så må du ikke glemme å vanne de første to – tre ukene. Men det har du nok hørt før 🙂

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotos: Øverst Hosta «Brim Cup». Nederst Hosta «Tokudama flavocircinalis». Zimtrade AS (med velvillig tillatelse)

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *