Hage

Rotbløyte

Hagen til minne om Viktor vil jeg gjerne skal bli iøynefallende vakker. Jeg ser for meg et vell av blå blomster som hver for seg – og samlet – signaliserer at denne delen av hagen har en spesiell historie. Som jeg har sagt tidligere, vil minnehagen bli vakrere og vakrere for hvert år – etter hvert som plantene får etablert seg. Samtidig må jeg være forberedt på at enkelte stauder bukker under, og må fornyes – eller at noen stauder over tid trenger en justering, f.eks. uttynning, deling, omplassering…

I dag vil jeg jeg rette søkelyset mot noe som mange slurver med, ikke minst i regnbyen Bergen; det er vanning. Å vanne riktig er mye viktigere enn du tror!

For det første klarer stauder seg ganske lenge uten vann, bortsett fra de første ukene etter utplanting da de trenger ekstra vann for å etablere et godt rotsystem. En annen hagevekst som også klarer seg bra lenge, er gressplenen.

Da er det annerledes med sommerblomster og grønnsaker. Sommerblomster tåler tørke svært dårlig! Det beste vanningstidspunktet er tidlig om morgenen (før solen får tak) eller sent om kvelden. Unngå å vanne direkte på blomsterhode og blader,

Roser er utsatt for diverse sykdommer, ikke minst ulike soppangrep. Disse får særlig gode vekstvilkår ved høy fuktighet. Derfor bør du vanne rosene om morgenen slik at vanndråpene på blad og blomst får tørket opp i morgensolen.

Grønnsaker krever mye vann når de blomstrer og setter frukt. Det kan trenges store vannmengder i grønnsakhagen hvis du f.eks. ønsker saftige og røde jordbær. Kål, spinat og salat kan gå fløyten om du ikke passer på å gi dem rikelig med vann i tørkeperioder.

Men det viktigste av alt; måten en vanner på. For de aller fleste planter gjelder det å vanne mye når du først er i gang. Unngå for alt i verden å vanne lite og ofte. Det er rotbløyte som må til, gode vanningsøkter ved plantehalsen (nede ved jorden). Hver økt vil nok ta lenger tid, men du kan la det gå lenger mellom hver gang det gjøres. Men ikke for lenge… Det avhenger av hvor mye vann værgudene bidrar med…  Skikkelig rotbløyte får planterøttene til å søke seg nedover i dypere jordlag. På den måten vil de også etter hvert klare seg bedre i tørkeperioder,

Til slutt et lite tips for ferieturen: Etter å ha vannet skikkelig godt, legg et lag gressklipp rundt de mest tørkesvake plantene. (Du kan også bruke halm eller bark.) Om det blir en lengre tørkeperiode når du er bortreist, behøver ikke dette bli en katastrofe for plantene dine. Når du kommer hjem og fjerner gressdekket, blir du overrasket over hvor fuktig jorden er under gresset, selv etter et par uker uten regn. I ettermiddag/kveld kommer det et nytt innlegg i Minnehage.

Foto: John Steffensen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *