Til minne om...

Minnene lever i Minnehagen…
Slik ser den ut i dag, minnehagen jeg lager for å hedre lille Viktor. Etter bare åtte dager forlot han oss. Enda ett offer for en sykehustabbe! En ting er å lese statistikker i media om hvor mange som hvert år blir feilbehandlet ved norske helseinstitusjoner, noe helt annet blir det når en får hele problematikken tett inn på livet – og det rammer en selv… Det er et stort tankekors at det er betydelig flere som dør pga. feilbehandling i norske sykehus, enn antall personer som omkommer på norske veier… Jeg vil komme tilbake til dette senere. 

I går jobbet jeg i «Viktors hjørne» igjen. Langs kanten fremme plantet jeg 10 Lobelia. De er svært små nå, og de har enda ikke åpnet sine vakre, dypblå blomster. Dersom jeg sper på med en bitteliten «dæsj» flytende plantegjødning i vannkannen hver gang jeg vanner sommerblomstene, vil de snart bli frodige og kraftige. Vis imidlertid moderasjon mht. gjødslingen. Det kan fort bli veldig mye bladverk og lite blomster. Derfor skrev jeg en liten «dæsj» i vannkannen (noen dråper – alt ettersom…). En gang i uken skal du imidlertid gi litt ekstra gjødsel, dosen som står beskrevet på flasken.

En ting må du ikke glemme: Fra nå av gjelder det å fjerne alle visne blomster med en gang du ser at de begynner «å ta kvelden» (visne). Hvis du er flink til å fjerne disse blomstene straks, vil planten bruke all energi på å sette i gang ny blomstring – i stedet for at den benytter energien til å lage frøkapsler og frø. Planten ønsker nemlig å videreføre slekten sin, og når blomsten blir fjernet før den omdannes til frø, vil planten umiddelbart sette i gang med å lage flere blomster, i og med at dens «første prosjekt» ikke ble noe av… Så enkelt er det 🙂 

Planten over er den nest øverste i «Viktors hjørne». Slik ser den ut nå. Denne har jeg skrevet om før: Bergstensfrø (Lith. duffusa «Heavenly Blue»). Jeg synes de blå blomstene er utrolig vakre og uttrykksfulle. Bergstensfrø er vintergrønn og sprer seg som en pute utover fjellet. Det er bare en hake ved planten; den tåler IKKE langvarig barfrost. Blir det for heftig der du bor, kan du dekke den til om vinteren. Klarer du å bevare den gjennom mørketiden, blir den større og større for hvert år som går.

Fotos: John Steffensen. Mai 2011

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *