Hage

Dette vinner du på i lengden…

Først av alt; veldig hyggelig at antall blogglesere (eller følgere) har økt jevnt og trutt den siste tiden. Det inspirerer! Jeg forsøker å skrive noe vettugt hver dag, gjerne to ganger om dagen. Etter hvert har jeg opparbeidet en trofast leserskare. Det gleder meg virkelig!

Vil skrive noen ord om hvordan du lager et bed som du kan ha glede av lenge. For det første må du bearbeide jorden godt. Det går ut på å løsne og vende jorda med spade (eller greip) i ønsket dybde. Dersom du klarer 25 cm ned, er det meget bra. Du må fjerne uønskete steiner og alt rotugrass. Når du endevender jorden på denne måten, skaper du en luftig og bra struktur. Dersom du ikke klarer å grave dypt nok, f.eks. pga. store steiner eller fjellgrunn, kan du bygge opp bedet noe. Da må du tilføre jord utenfra.

En viktig ting må du sjekke opp i: Stående vann er det få planter som liker. Slikt vann er skadelig – særlig i plantenes hvileperiode. Røttene må ha luft, bland gjerne inn sand og humus (veksttorv), grus e.l. slik at røttene får luft. Men dersom du graver hull på flat mark, og det er snakk om leirjord, kan dette fort bli et mindre vellykket prosjekt dersom du med din graving bare lager vannhuil i stedet for plantehull. Derfor… er du i tvil om hvilket hull og hvilken jord du har, fyll plantehullet med vann. Blir vannet stående, bør du vurdere å lage en drensgrøft bort fra hullet, evt. drenere grunnen bedre. Ligger bedet i skrånende terreng, går det som regel greit å drenere bort vannet på naturlig vis, men også her kan leirholdig jord bli et problem.

Til slutt litt om ugress. Fjern alt som du ikke ønsker skal være i bedet ditt. Det mest plagsomme er det flerårige ugresset. Selv en liten rotstump kan i næringsrik jord utvikle seg til nye ugressvekster. Derfor er det viktig å gå grundig til verks når du lager og bearbeider et nytt bed. Det tar nok tid, men du har alt å vinne på det i det lange løp!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *