Til minne om...

Ikke alle er like heldige…

 

Hvilken fantastisk påske! Heldig er den som kan oppholde seg utendørs, og som får lov til å sitte i solveggen og nyte finværet! Dessverre er ikke dette alle forunt…

Jeg tenker bl.a. på min svigermor. Det siste året hun levde, bodde hun på sykehjem. Det var nytt og flott, både innvendig og utvendig. Et slags utstillingsvindu for kommunen. Alle som ville lære mer og sykehjem og hvordan man kunne organisere hverdagen økonomisk mer hensiktsmessig, ble invitert for å ta nyskapningen nærmere i øyesyn. Arkitektonisk vakkert fra utsiden, og annerledes utformet innvendig. Om det var fornuftig eller hensiktsmessig, var en helt annen sak… Nytt var det i hvert fall!

Men ikke alt som er nytt behøver å være bra. Det nye kan i seg selv skape en illusjon av fremskritt, men går man grundigere til verks, og ser hvordan livet i realiteten er bak all stasen og fjaset, blir man betydelig mindre imponert. I dag tenker jeg på beboerne på nevnte sykehjem som trolig tvinges til å være inne i finværet – på samme måte som i går – og i forgårs – og dagen før der  igjen – med mindre de har pårørende som kan sørge for å lufte dem litt. Personalet er så lite at ingen har anledning til – eller tid tid til – å følge beboerne ut. I hvert fall ikke de som er avhengig av hjelp til å kunne forflytte seg.

Men i norske fengsler har alle innsatte en lovmessig rett til å bli luftet en time per døgn. Dersom fangene ikke får denne muligheten til å lufte seg, blir Norge meldt til menneskerettighetsdomstolen. Og det liker politikerne dårlig…

Men beboerne på sykehjem har ingen tilsvarende lovpålagt rettighet. De er helt avhengig av at noen har tid til å hjelpe dem ut i finværet – gå en tur med dem, e.l. For min svigermors vedkommende var det f.eks. kun en eneste dag at en av pleierne hadde tid til å kjøre henne ut i hagen og sitte med henne der en halv time. I løpet av seks måneder! Skulle svigermor få friskt luft, måtte andre trå til. Det ble selvsagt oss pårørende. Skulle bare mangle! Men hva med alle dem som ikke har nære og kjære som ser til dem ofte…? De blir sittende innendørs i finværet!

Det gjør helt sikkert mange av dem i dag også – på denne fantastisk vakre påskemorgen!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *