Hage

Kjært barn har mange navn

Her ser du noe av minnehagen akkurat nå. Jeg har blant annet plantet fire blå stemorsblomster som du ser bak kuleprimulaene. Om litt får de selskap av noen flere i en annen fargekombinasjon.

 
Kjært barn har mange navn. Dette gjelder i høyeste grad Stemorsblomsten, den første blomsten jeg virkelig likte. Husker at jeg så planten på Blomstertorget da jeg var guttunge, og for meg var stemorsblomsten den perfekte plante. Særlig svak var jeg for de blå utgavene, men også de med mest hvitt, var nydelige. Samt noen gule.
 
Stemorsblomst har en rekke navn. Ett av dem er «Natt og dag». Dette fordi med blomstens fargeforløp går fra lyse dagen nederst – til mørke natten øverst. Andre navn er «Maikatt», «Trefoldighetsurt» og «St. Peters urt». Den latinske betegnelsen er Viola tricolor. 
 
Det sies at navnet Stemorsblomst henspeiler på de fem kronbladene – der de øverste er stedøtrene, sidebladene i blomsten de egne døtrene, lysere i fargen. Det nederste, fargeløse bladet, er stemoren.
 
Planten har vært brukt mot melkeskorpe hos barn pluss en del andre hudsykdommer, blant annet ringorm. I Norge har ikke planten vært brukt særlig mye som medisin.  

Den blomstrer gjennom hele sommeren, fra mai til oktober. Om en er flink til å fjerne visne blomster, vil en kunne ha glede av planten i mange måneder. Husk å ha litt gjødsel i vannet minst en gang i uken. Det liker alle sommerblomster godt!

 
Ut over dette er det å si at fiolen var byen Athens symbolske blomst og at plantens beskytter er Jomfru Maria. Roten gir en god rødfarge ved plantefarging.
 
 
Helt til slutt vil jeg gratulere Viktors storebror, Magnus, med seksårsdagen i dag!
 
 
 

Foto: John Steffensen, april 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *