Hage

Langreist pryd

I dag tar jeg deg med til «Viktors hjørne», minnehagen jeg opparbeider. Så langt har jeg stort sett bare plantet stauder, men også andre plantetyper skal i jorden. Her ser du Primula denticulata eller «Kuleprimula» som den heter på norsk. Den kommer opprinnelig fra Kina og Himalaya. Den har rynkete blad, men kjennetegnes først og fremst med den kulerunde blomsterstanden. Planten fins i tre versjoner, med hhv. hvite, rosa og lilla blomster. Det er den sistnevnte utgaven som jeg har plantet to stykker av i minnehagen (bildet over).

Blomstringstiden er fra april til juni, og de to eksemplarene jeg kjøpte for noen dager siden, har så vidt startet blomstringen. De har ikke åpnet seg helt ennå, men det kommer om en dag eller tre…. Kuleprimula er flott å bruke i fjellhage, blomsterbed og som underplanting. Den trenger ca 30 cm å breie seg på. Den blir mellom 10 og 30 cm høy. Kuleprimula er meget herdig (H7) og foretrekker sol eller halvskygge (kanskje helst det siste).

La jorden være humusrik og jevnt fuktig.  Den bør også være godt drenert fordi Kuleprimula ikke tåler vinterfuktighet. Den formeres lett ved deling etter at den har blomstret. Det kan også hende at den selvsår seg.


Her ser du minnehagen fra en litt annen vinkel. Fremme til venstre vokser Kuleprimula. Lengst oppe tre eksemplarer av Bergstensfrø som jeg har skrevet om tidligere. Jeg kommer til å berette mer om de andre plantene i «Viktors hjørne» senere. Ha en strålende onsdag!

NB! I kveld kommer jeg med enda et grukk, et visdomsord du kan tygge litt på før du går til ro for natten.Fotos: John Steffensen april 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *