Til minne om...

Bedre og bedre dag for dag…

Arbeidet med minnehagen holder frem. I helgen fikk jeg utrettet svært mye da jorden viste seg å være mer medgjørlig enn jeg hadde forestilt meg. «Viktors hjørne» er omgitt av fjell + en platting med betongsteiner. Kanskje var det fjellet og betongen som sørget for at jorden var telefri? Eller så var det Peder Varmestein… I følge primstaven var 22. februar dagen da jordvarmen begynte å smelte telen nedenfra. Dagen ble også kalt Peder Stol eller Persok og var oppkalt etter apostelen Peter. Telen ville fra og med 22. februar bli angrepet fra to sider; ovenfra ved sol og plussgrader, nedenfra av jordvarmen.  

Her ser du «Viktors hjørne» fra vest. I forgrunnen vokser alperosen «Koichiro Wada». Dette er en art, ikke noen hybrid eller en eller annen fjern slektning. Planten får vakre hvite/rosa blomster og kan bli ca 80 cm høy.  Bladene på «Koichiro Wada» er spesielle. På undersiden er de utrolig elegante med et speilfløyelslignende, mykt hvitt belegg, visstnok for å beskytte planten når temperaturen blir lav.

Nå skal «Viktors hjørne» bearbeides. Først skal bedet luftes. Dette gjøres med spade eller greip. Under enhver omstendighet bør bearbeidingen bli minst 25 cm dyp, eller godt og vel et spadestikk. Dersom en skal plante større vekster, bør en grave enda dypere. Formålet med gravingen er å gjøre jorden mer porøs + fjerne steiner og røtter. Pass på å få med rotugresset! Fjern alle røtter som ikke tilhører en plante du ønsker å beholde.

Det kan være lurt å tilføre jorden sand og litt singel. Dette gjør jorden mer luftig. Pass på at du ikke lager noen plantegrop som vil føre til at vann blir stående i plantehullet. Sørg for god drenering! Skjellsand kan også brukes, men vær obs på at en del planter ikke liker denne type sand, fordi skjellsand er rik på kalk. Rhododendron, alperose, hortensia og lyng er surjordsplanter som ikke trives i kalkholdig jord.

Det skader heller ikke om du tilfører jorden veksttorv. Denne er næringsrik og holder på fuktigheten samtidig som den forbedrer jordstrukturen. Vær obs på at naturtorv er et annet produkt. Naturtorven er ikke tilsatt næring og passer derfor best til områder med ovennevnte surjordsplanter.

På bildet nedenfor ser du hva jeg har gjort med planter som jeg ønsker å flytte til andre steder på eiendommen, planter som måtte vike plassen for «Viktors hjørne». Disse er nå plassert i «ventemodus», enten i  krukker eller bøtter (med huller i bunnen) – eller i et ventebed. Disse skal snart få ny vokseplass, når jorden er blitt klargjort (luket). Hvis en foretar omplassering eller flytting nå, går dette utmerket for de aller fleste planter.

Til slutt vil jeg takke alle dere som følger med på bloggen min. Har fått mye positiv feed back. Slikt er inspirerende!

I kveld skal vi besteforeldre delta på et kurs som er myntet på familiemedlemmer ut over de aller nærmeste (som mamma og pappa). Vi ser frem til å få vite mer om hvordan vi kan bearbeide sorgen. Jeg vet ikke helt om foredragsholderen har anelse om hvilket sorgarbeid jeg bedriver, men jeg finner uansett at arbeidet med minnehagen, og det å skrive blogg om dette, er god terapi – og ikke minst svært meningsfullt.

Ha en fin tirsdag, alle sammen! 

Fotos: John Steffensen 2011

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *