Hage

Minnehagen blir vakrere og vakrere for hver dag

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Mange har sagt at idéen om å anlegge en minnehage for mitt avdøde barnebarn, er en vakker tanke – en fin gest overfor den lille gutten som egentlig ble frarøvet livet. For det er vel slik det føles, når en vet at gutten ikke var syk i det hele tatt, men at han hadde et par skader som var blitt påført utenfra – enten under selve forløsningen eller under gjenopplivingen etterpå…
Minnehagen blir blåere og blåere – penere og penere for hver dag. I går ble også den første georginen plantet ut i «Viktors hjørne», vel vitende om at en bør vente med dette til faren for nattefrost er over. Det var et eksemplar av planten du ser på bildet; Dahlia bluesette, som kom i jorden. Senere får den følge av en «hallemake» (dvs. en plante til av samme sort). 
I de neste ukene må jeg følge værmeldingen og gradestokken nøye. Ved minste antydning til nattefrost må georginene dekkes til!
Det fins om lag 30 arter georginer og ca 20 000 sorter. De er delt inn i grupper etter blomstenes form og størrelse. Georginene er spesielt iøynefallende ut på sensommeren og høsten, der de med sine knallfarger formelig får hagen til å gløde! Når mange av de andre plantene begynner å visne, holder georginene ut.
De elsker sol og godt gjødslet, drenert jord.
Georginer er flerårige, men ikke de såkalte sommergeorginene. De er oppformet av frø og er kun ettårige. De andre er knollvekster som må overvintres frostfritt innendørs. Når bladene svartner om høsten, klipper en stenglene ned (til ca 15 cm), graver dem opp og oppbevarer knollene tørt og kjølig. Jorden børstes av, og når nesten all jord er fjernet fra knollen, legges de i en kasse fylt med torv for vinterlagring. Her må de ikke bli utsatt for frost. (Mer om dette senere. Se også et tidligere innlegg på bloggen.)
Mine georginer er kjøpt i år. Jeg har forkultivert dem innendørs, dvs. at jeg har gitt dem en start inne før de blir plantet ut. Dette fører til at de blomstrer tidligere. Georginer skal plantes henimot 10 cm dypt i godt gjødslet og drenert moldjord. De må ikke tilføres mye nitrogengjødning, for da blir det kun kraftige planter med mye bladverk – men lite blomster. Du må passe på å vanne godt i tørre perioder. Plukker du av visne blomster, kvitterer planten med flere.
Dersom du topper skuddene etter tre uker (dvs. kniper av toppbladene), blir plantene større og du får flere blomster.
Georginer, særlig gamle sorter, kan få virussykdom. Dette ser en ved at bladene blir misfarget og marmorerte. Syke georginer bør brennes. For øvrig er snegler glad i planten. Også bladlus, saksedyr og larver skal en være oppmerksom på.
Men som sagt: Friske, sunne georginer har iøynefallende blomster og gir hagen en ekstra dimensjon når andre de andre plantene begynner å visne. Men… en må passe på dem, og skal en ha glede av knollene i mange år, må en altså grave dem opp om høsten og ta vare på dem gjennom vinteren. 
 
 
Foto: Dahlia «Bluesette» (Zimtrade AS. Med velvillig tillatelse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *