Hage

Fantastiske og spesielle

Det fins mange planter i vår Herres hage. Dessverre har handelsstanden kun landet på en milliontedel av utvalget. Selv om hagesentrene er blitt flere og flere, har planteutvalget nesten gått motsatt vei…

Vel… dette er nok litt spissformulert, men det er mye sant i det også. Det er de masseproduserte plantene, de som gir størst fortjeneste, som er interessante for handelsstanden.

Noen planter er såkalte knollvekster. Begonia og georgine hører til slike. Dette er planter som ofte kvitterer med overdådige blomster eller blomsterprakt, men de har også sine nykker. Sesongen er kort for dem på våre breddegrader, derfor bør de gis en tidlig og god start innendørs. Dvs. å plante dem inne før de blir plantet ut. De kommer igjen hvert år, men en soleklar forutsetning er da at du husker å grave dem opp og ta dem inn før nattefrosten kommer. Bare en natt med nattefrost er nok til å ødelegge alt!

Forkulturen om våren gjøres slik: Kjøp ferdig blomsterjord og bruk store kasser eller potter. Legg oppbrukket isopor, steiner eller Leca i bunnen. Fyll på med ca 10 cm jord. Legg knollene med god avstand på jorden. Pass på at de ikke kommer i kontakt med hverandre. Dekk dem med et par cm jord. Vann lett. Når spirene synes, må de ha mye lys, men ikke for varmt. (Ikke over ca 15 grader). Får de for mye lys, blir de strantete /dvs. slappe og lange.

I mai kan du bære vekstene ut den varmeste tiden på dagen. Ta dem inn igjen om ettermiddagen/kveld, Dette er en herdeprosess. Når faren for nattefrost er over, planter du knollvekstene forsiktig i bedet eller kassen.

Husk at georgine og begonia (dahlia) er planter som trenger næringsrik jord og mye vann! (Jeg skal fortelle mer om disse vekstene senere.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Skaugumbegonia (Zimtrade AS, med velvillig tillatelse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *