Hage

Må få gjort noe med det…

Du… hvis du ennå ikke er kommet i gang med hagearbeidet, så er det på høy tid! Se på gradestokken. Den taler sitt tydelige språk: Varmegrader. Mange varmegrader!

Nå er tiden inne for en liten ugresseksplosjon i bedene dine. Vel og merke hvis du har rotugrass. Før du vet ordet av det, er hagen full av lange gresstuster og andre uønskete vekster. Det er ikke for sent å gripe inn overfor uvesenet, men skal du slippe lettvint fra det, begynner det å haste!

Ingen deler av hagen er vedlikeholdsfrie med tanke på luking. Men et staudebed er faktisk mindre krevende enn andre bed – vel og merke hvis du tar deg tid til å fjerne rotugresset før du planter staudene.

Du har tre alternativer: 1) Den langsomme. Du kan dekke til teigen der du ønsker å plante prydvekstene, og så la det ligge tildekket med svart plast i to år!  2) Fjerne ugresset manuelt, for hånd, før du planter til. Det gjør seg under enhver omstendighet ikke av seg selv. Jeg har erfart at det er greit å dele lukingen inn i økter. En time eller to hver kveld. Snart er du i mål – avhengig av hvor stort bed du ønsker.  3) Den siste metoden er bruk av kjemiske sprøytemidler. Dette tar livet av absolutt alle vekster, så hvis du har noen blomster som du ønsker å bevare, må du for alt i verden ikke søle med kjemien. Noen upåaktete dråper – eller en bitteliten dusj på planter du ønsket skulle være med videre, kan være nok til at også disse stryker med. Så enten må du dekke dem godt til – eller grave dem opp midlertidig – og flytte dem til et ventebed, mens du sprøyter i vei. Les på pakningen. Ofte må du vente i ca 14 dager før du kan plante noe som helst på denne plassen. Og så var det dette med kjemi og gift. Plutselig finner noen ut at stoffene du brukte, ikke var så sunne – eller ufarlige likevel…

Valget er ditt… Felles for dem alle er at NÅ haster det. Det er en grunn til at hagesentrene holder åpent i påsken. Det er fordi at du skal få gjort noe med det… Med hagen, naturligvis! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minnehagen, «Viktors hjørne», blir penere og penere for hver dag. De mange plussgradene gjør sitt til for å fremskynde blomstringen. Men… nå må vi ikke glemme å vanne. Husk at nye planter trenger ekstra mye vann de første to-tre ukene! Dersom vekstene tørker inn, dør plantene. Rikelig med vann i starten er manna for utviklingen av rotsystemet.

Endelig; vær fremdeles tålmodig. Husk at en del sommerblomster (og knollvekster) ikke tåler nattefrost. Planter du for tidlig, og det blir kuldegrader om natten, kan prosjektet fort havarere. Derfor; hold ut litt til.

Med stauder og stemorsblomster går det som regel greit. Bare du husker å vanne i starten… (Se forøvrig innlegget «Rotbløyte»)

 

Foto: Geranium «Brookside». Zimtrade AS (med velvillig tillatelse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *