Hage

Favoritt som stadig er på flyttefot. Nå også til Viktors hjørne.

Skjønnheten du ser helt nederst er «Blå valmuesøster» (Meconopsis betonicifolia). Den stammer fra Himalaya og kalles «Himalayas blå valmue» på dansk. Den fins flere valmuesøstre i handelen, bl.a. «Stor valmuesøster» og «Gul valmuesøster». En kunne kanskje tro at det dreier seg om en ekte valmue, men den hører ikke til Papaver-slekten som andre valmuer. Deritmot er Valmuesøster i slekten Meconopsis.

Jeg har plantet «Blå valmuesøster» i minnehagen til Viktor. Det er den du ser øverst til høyre på bildet. Denne planten har jeg faktisk hatt i mange år, men den er blitt flyttet noen ganger. I år har jeg delt stauden, og den ene delen skal pryde «Viktors hjørne». Den liker full sol eller halvskygge, samt jord som er jevnt fuktig om sommeren. Den vil derimot ha det tørt om vinteren og tåler ikke å bli stående i konstant fuktighet. Best resultat får en om den har næringsrik og humusrik jord.

Etter det jeg har lest, klarer den seg bedre i kalde strøk enn ved kysten. Opprinnelsesstedet, Himalaya, er vel neppe blant de varmeste områdene på kloden. Men den klarer den seg fint også i Bergen, enda den har vært på flyttefot flere ganger.

Arbeidet i minnehagen er i rute. Mange stauder er plantet, flere skal det bli. Som jeg har skrevet tidligere, vil det også bli plass til noen engangsblomstrende sommerplanter. De fleste av disse tåler nattefrost dårlig, men det fins unntak: Stemorsblomst gir ikke opp om temperaturen synker rett under null. Men det bør ikke bli betydelig kaldere. Da vil selv stemorsblomsten gi tapt.

Foto: John Steffensen 2011 (Fra Viktors hjørne). Nederst: Zimtrade AS (med velvillig tillatelse) Blå valmuesøster

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *