Hage

Bare møkk…

 

Møkk fra ende til annen… Noen ganger må en kalle en spade for en spade, si det som det er! Det er ikke sikkert at det henger på greip en gang…

En kan bli fristet til å kaste møkk på direkten, men det er ikke sikkert at det er så lurt! Likevel… skal plantene bli friske og fine, oppnå frodig grønt bladverk og fargerike blomster, trenger de gjødsel. Det fins to hovedtyper gjødsel; organisk gjødsel og kunstgjødsel. Senere vil jeg redegjøre for forskjellen.

I dag vil jeg si litt om hva du bør være forsiktig med – ja, endatil unngå mht. gjødsling.

Først litt om aske. Denne selges ikke i butikker, men mange produserer aske selv. I utgangspunktet består aske av alle de mineralnæringsstoffene som plantene trenger. Du kan bruke aske med god samvittighet under busker, rosetrær, på plenen og i grønnsakhagen. Du kan også bruke aske i blomsterbedet, men her må du vise betydelig måtehold. Bruk aske kun i små mengder blant blomstene. Dersom du bruker for mye, vil asken endre surhetsgraden i jorda, noe som gjør at mange planter vil mistrives. 

Så litt om andre former for gjødsel eller møkk. Følgende frarådes: Kumøkk. Lukter ikke særlig godt. Trekker til seg fluer.  Hønsemøkk lukter også dårlig. Fersk hønsemøkk vil skade plantene hvis den brukes direkte i bedet. Den er alt for konsentrert.  Hestemøkk må aldri brukes direkte på plantene, dette fordi en stor del av hestemøkken er oppblandet kutterflis. Blandes fersk hestemøkk i bedet, går det faktisk dårlig med plantene. Det er jordbakteriene som omdanner kutterflisen, og skal denne prosessen gå sin gang, må bakteriene bruke store mengder nitrogen, noe plantene også er avhengig av. Dermed får blomstene konkurranse, dvs. mindre nitrogen til rådighet. Grisemøkk kommer i samme kategori som hestemøkk. Dessuten lukter det pyton! Fersk møkk er med andre ord uegnet! Ikke tenk på å bruke møkken direkte i hagen din!

Noe helt annet er at husdyrgjødsel egner seg meget godt som komposteringsmasse. Møkken fungerer ypperlig som jordforbedringsmiddel. Legg den ferske møkken i kompostbingen, og la den modnes. Det bør helst gå et helt år før du benytter kompostblandingen med husdyrgjødsel i bedene dine.

I minnehagen har jeg benyttet både organisk gjødsel og kunstgjødsel. Det liker plantene godt, men gjødselen virker på ulike måter. Dette kommer jeg tilbake til…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *