Hage

Meget sjelden!Arbeidet med «Viktors hjørne» går fremover. Her er bedet sett fra øst. En del av staudene er nå kommet på plass. Flere skal komme, blant annet noen som vil dekke litt av bakgrunnen, dvs. fjellet. Her blir det teppedannende planter som kommer til å «male» deler av fjellet blått…

Fremme til høyre har jeg plantet to blomster som i følge katalogen er «meget sjeldne» (se bildet nederst). Blomsten har et noe uvanlig navn; «Splis-Splash». Den blomstrer i lyst blått og hvitt – med lilla/blå sjatteringer i juni og juli. I tillegg kommer den med blomster enda en gang; til høsten.  Høyde 35-55 cm. Den skal være godt hardfør. (H6).

«Splis-Splash» er en geranium. Et annet navn på geranium er Storkenebb. Grunnen til at planten har fått dette navnet på folkemunne, er at fruktene ligner på nebb. Storkenebb er herdige og tolerante planter som passer i de fleste jordsmonn. De trives egentlig mange steder, men er ikke spesielt glad i skygge. Likevel kan de være bra å ha under trær og roser, da som bunndekkende typer.

 Når du planter geranium kan du gjerne blande litt veksttorv og grus i jorden. Den trives forøvrig godt med kompostjord, men god drenering er en forutsetning. Den er lettstelt. Gjødsle varsomt. Det blir lett mange blader og mindre blomster hvis den får for mye gjødsel. Når blomstringen er unnagjort, klipper du ned planten. Da kvitterer den med flere blomster ut over høsten.

Storkenebb er nesten problemfrie planter. Vær obs på at på fuktige steder, der det er skygge, kan snegler bli en utfordring. Geranium kan også noen ganger rammes av meldugg. Hva dette er, og hva du kan gjøre for å forebygge det, kommer jeg tilbake til senere.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto, Øverst: John Steffensen 2011.
Nederst: Zimtrade AS (med velvillig tillatelse) Geranium «Splis-Splash»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *