Hage

Enklere blir det ikke…

Stauder er en god greie. De klarer seg med lite stell når de først er kommet i jorda. Mange av dem behøver ikke særlig mye gjødsel heller.

Det kan være lurt å lese på etiketten som følger hver enkelt plante. Staudene er individualister i den forstand at de har ulike krav til plassering, jordsmonn og gjødsel. Husk at stauder i hovedsak er villplanter fra ulike deler av verden som opprinnelig er blitt «temmet» og flyttet inn i hagene våre. Derfor er de gjerne svært beskjedne med tanke på gjødsling.

Litt luking må selvsagt til, i hvert fall for å ivareta det estetiske. Mange stauder klarer likevel å etablere seg i konkurranse med gresset, og flere av dem kan endatil fortrenge ugresset helt.

Men de fleste stauder ønsker litt gjødsel om de skal bli fine og frodige. Et lite dryss om våren pluss et på forsommeren, så er det unnagjort… Om høsten skal en ikke gjødsle. Da skal plantne forberede seg på vinterdvalen og slutte å vokse. Dessuten har slik gjødsling sent på året svært lite for seg, fordi at når planter ikke lenger er i vekst, vil de heller ikke ta opp i seg gjødselen. Da vil høstregnet vaske bort næringen, og du har vel mer fornuftige ting å bruke pengene på…?

Dersom du ikke har noe mot det, kan gressklipp mellom plantene gi litt næring til staudene. Spesielt pent blir det jo ikke, men på bortgjemte steder og under planter med mye bladverk, kan det jo gå an. Det er i hvert fall gratis…

Et lite tips til slutt: Husk at alle løkplanter kan få et lite dryss med gjødsel nå – om våren, gjerne litt kalk også. Det er nå de kan nyttiggjøre seg dette, før de visner ned, og planten tar næringen med seg tilbake til løken. Det har ingen hensikt å gjødsle løkplanter etter at de har blomstret. Og husk… bare litt gjødsel!

I morgen får du høre mer om «Viktors hjørne». Da får du se bilde av hvor langt jeg er kommet, og jeg presenterer en ny plante i Minnehagen.

 

Fotos: Zimtrade AS (med velvillig tillatelse) Øverst: Storhjelm. Nederst: Solhatt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *