Hage

Vårens vakreste

Da jeg kom hjem fra Viktors grav i går kveld, tok jeg dette bildet av snøklokkene like bortenfor den planlagte minnehagen for barnebarnet mitt…

Snøklokke (Galántus nivális) kommer like trofast hver eneste vår. Selv om snøen ligger mange cm tykk, presser den vakre blomsten seg frem under det kalde, hvite teppet. Da jeg stanset opp ved tuene av snøklokker og studerte de praktfulle blomstene nærmere, bestemte jeg meg for at «Viktors hjørne» også må ha slike uskyldsrene, nydelige planter. La gå med at de ikke er blå, men de kommer så tidlig, lenge før de fleste andre – allerede i mars!

Snøklokke er 10 – 12 cm høy. Den er en av de mest lettdyrkete vårplantene som fins. Den kommer opprinnelig fra sentraleuropeiske løvskoger, der den gjerne vokser i skyggefulle, beskyttede felt. Likevel klarer den seg fint også i sol eller halvskygge. Den lille planten med de blågrønne bladene og de dråpeformete, snøhvite blomstene med grønne avtegninger, formerer seg villig vekk gjennom sideløk som vokser sammen etter noen år. Snøklokker kan også spres med frø. Den plantes på 5 – 10 cm dybde, helst 10 – 15 cm mellom hver løk. Vær tålmodig. Etter som årene går danner den de vakreste tuer. Og som en ekstra bonus: Den er svært hardfør!

Denne tuen er minst 10 år gammel. Opprinnelig var det bare 8-10 løk som ble plantet her. Nå er de blitt mange flere. Har du sett noe så vakkert?

Jeg kommer tilbake med et nytt bloggeri litt senere i dag. Det er to ting jeg vil røpe allerede nå: Jeg er blitt tildelt en «Award» for bloggen min…!  Og nå laver snøen ned igjen!

Foto øverst: John Steffensen 2011 Foto nederst: John Steffensen 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *