Hage

Hagen du drømmer om…

Da jeg i dag omsider bestemte meg for å gå ut og gjøre arbeid i minnehagen, ble det snart værforandring. Regnet begynte å strømme ned, men som den «barsking» jeg er, for jeg har ikke angst for å få litt regn i frisyren, fortsatte jeg ufortrødent videre. Dessverre var ikke jorden like samarbeidsvillig. 5 – 6 minusgrader gjennom helgen hadde gjort den noe klumpete, ikke minst «kjøpejorden» i plastsekkene. Men jeg fikk likevel gjort en del…

Lørdag var forresten en god bloggdag for «minnehage». Da var det overraskende mange som besøkte bloggen min. Slikt motiverer! Også dagens bloggtrafikk virker lovende, til tross for at dette døgnet har en time mindre enn normalt…

Så til deg som har lyst å lære mer om hage… Et godt råd: Legg ikke større planer enn du har tid og krefter til å gjennomføre! Lenge hadde min egen hageinteresse en bratt stigende kurve i årets første måneder. Bøker og blader om blomster og planter ble flittig undersøkt i januar, februar og mars. Da vinteren omsider slapp taket, var det full rulle utendørs. Jeg var klar som et fly.

Men snart skjedde det en merkbar endring. «Formkurven» som hadde vist sterk oppadgående tendens hele tiden, til langt ut i mai, begynte nå brått å flate ut, for deretter å stupe! Lenge før hagesesongen var unnagjort. Hvorfor? Jo, fordi jeg må erkjenne at trangen til å arbeide i hagen hadde en lei tendens til å avta i takt med ugrassets framvekst. Økende ugrass – minkende interesse. Omvendt proporsjonalitet med andre ord…

Hvis du skal anlegge en hage, eller bare et bed, må du finne ut hvilken hage du drømmer om. Dernest skal du vurdere hvor realistisk prosjektet er i forhold til forutsetningene dine. Vær forsiktig med å gape over for mye, start heller i det små. For du må ikke glemme å ta i betraktning hvor mye tid og krefter du ønsker å bruke.

Når drømmehagen er klar, lager du en plan. Tenk gjennom følgende: Er hagen liten og konsentrert, eller har du mulighet til å gjøre noe større?  Sjekk lysforholdene. Hvor på tomten er det mye sol, lite sol osv. ? Hva med vind? Hvilke steder er mest værutsatt? Hvor er det mest jord, dypest jord osv.? Dersom du ønsker å gå grundigere til verks, kan det selvsagt være nyttig å sjekke hagens grunnforhold nøyere. Hvilken jordtype har du? Dyrkbar jord, leirjord, myrjord, skogbunn? Fuktig eller tørt? Skal du gå riktig vitenskapelig til verks, går det an å få analysert jorden. Da kan du enten kjøpe et selvinstruerende prøvetakingsopplegg på hagesenteret – eller du kan sende inn jordprøver for analyse. Selv har jeg aldri gjort dette, og jeg er ikke så sikker på at hvermannsen trenger å være så ambisiøs heller. I hvert fall ikke før man vet hvor dypt i ryggmargen hageinteressen egentlig sitter.

Jeg har tidligere presentert to av plantene i minnehagen «Viktors hjørne». I går skrev jeg om Snøklokke (Gálantus nivális), mens jeg 15. mars fortalte som Iris sibirica (Silver edge), blomsten som etablerte seg her på egen hånd. I ukene som kommer, får du vite mer om de andre plantene i minnehagen. Jeg har nevnt at det blir blått, veldig mye blått….

Fortsettelse følger.

Foto: John Steffensen 2006

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *