Til minne om...

På toppen troner praktfulle Iris sibirica

Det er litt morsomt å tenke på at en så vakker plante plutselig dukker opp på eiendommen vår. Jeg har funnet ut at prakteksemplaret er iris sibirica med tilnavnet Silver Edge. Hvem som har brakt prydveksten til oss, er ikke godt å si. Trolig er den ført hit av vinden fra en eller annen ukjent nabo, eller så er det fuglene som har vært kurerer…

Opprinnelig kommer iris sibirica fra Europa og Asia. Den kan bli opp mot 80-100 cm høy og blomstrer i juni og juli. Bladene er sverdformede, og de nydelige blomstene sitter på stive stilker over det elegante bladverket. Blomstene er som oftest blå, men det fins også arter med varierende blomsterfarge – slik som den varianten vi har.

Den elsker sol og har ikke problemer med å ha det kjølig. Derav navnet sibir-ica…? Den er nøysom, men liker at jorda er veldrenert og lett fuktig. Det går også fint med vanlig hagejord.  Den formeres enkelt ved deling (om høsten eller tidlig vår), og skal planten beholde sine spesielle kjennetegn, må den visstnok deles. Den kan også plantes med frø.

Iris sibirica skal trone på toppen av Viktors hjørne. Her vokser den allerede, men fra nå av skal den minne oss om vår lille engel som ikke lenger er blant oss, og som trolig sitter et sted langt der oppe og skuer ned på oss… Kanskje gleder han seg til og med over bestefars planer om å anlegge en minnehage til hans ære..?

Foto: John Steffensen 2007

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *